top of page
  • Writer's picturePFHSC

Inzulinska rezistencija, dijabetes tip 2 i metabolička fleksibilnost


Šta je metabolička fleksibilnost?


Da bismo funkcionisali, mogli razmišljati, kretati se, raditi, neophodna nam je energija. Tijelo tu energiju dobiva kao rezultat rada metabolizma, u okviru kojeg se primarno sagorijevaju dvije vrste goriva: masti i ugljikohidrati. Smatra se da bi omjer u korištenju masti i ugljikohidrata tokom dana, za osobu sa normalnim aktivnostima i optimalno funkcionalnim metabolizmom, trebao biti 70% / 30%, u korist masti, kao primarnog izvora goriva. Drugim riječima, za naše tijelo je od velike važnosti da ima sposobnost da se prebaci između različitih izvora goriva (kao što su glukoza i masne kiseline) kao odgovor na promjene u nutritivnim i energetskim potrebama. Ta sposobnost tijela se naziva metabolička fleksibilnosti i predstavlja izuzetno važan aspekt metaboličkog zdravlja. Također, ona igra značajnu ulogu u upravljanju inzulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa 2.


Zašto je važno imati metaboličku fleksibilnost?


Metabolička fleksibilnost je ključna za pacijente s inzulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa 2 jer ova stanja karakterizira poremećen metabolizam glukoze i lipida. Kada neko ima smanjenu metaboličku fleksibilnost, to znači da se njegovo tijelo bori da efikasno prelazi između korištenja različitih izvora goriva (kao što su ugljikohidrati i masti) na osnovu potreba tijela.


Kada je metabolička fleksibilnost ugrožena kod inzulinsko rezistentnih ili dijabetičara, može se pojaviti nekoliko problema:


1. Poremećaj kontrole glukoze: Metabolička nefleksibilnost često rezultira smanjenom upotrebom glukoze kao izvora goriva, što dovodi do povišenih nivoa glukoze u krvi i loše kontrole glikemije. To može pogoršati inzulinsku rezistenciju i povećati rizik od komplikacija povezanih s dijabetesom.


2. Disregulirani metabolizam lipida: Neadekvatna metabolička fleksibilnost također može značiti da je tijelo manje efikasno u korištenju masti kao izvora energije. To može rezultirati visokim razinama lipida u cirkulaciji, kao što su trigliceridi i slobodne masne kiseline, što može doprinijeti razvoju kardiovaskularnih bolesti i drugih metaboličkih komplikacija.


3. Pojačani upalni procesi: Metabolička nefleksibilnost povezana je s kroničnom upalom niskog stupnja, koja je uobičajena karakteristika inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2. Ovo upalno stanje dodatno narušava metabolizam glukoze i lipida, pogoršavajući osnovnu metaboličku disfunkciju.


Poboljšanjem metaboličke fleksibilnosti kod ovih pacijenata, postaje moguće riješiti ove probleme i poboljšati cjelokupno metaboličko zdravlje. Povećanje sposobnosti tijela da efikasno prelazi između izvora goriva može pomoći u regulaciji nivoa glukoze u krvi, normalizaciji profila lipida, smanjenju upale i poboljšanju osjetljivosti na inzulin. Ovo u konačnici može dovesti do bolje kontrole glikemije, smanjenog rizika od komplikacija povezanih s dijabetesom i poboljšanih ukupnih zdravstvenih ishoda za osobe s inzulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa 2.


Kako metaboličko testiranje može pomoći?


Kako bismo pomogli klijentima kojima je ustanovljena dijagnoza inzulinska rezistencija i dijabetes tip 2 da bolje razumiju svoje trenutne fiziološke potrebe, procijenili njihov rizik za razvoj metaboličkih poremećaja, te individualizirali njihov režim ishrane i treninga, i time im smanjili rizike od komplikacija i unaprijedili zdravlje, mi u PFHSC provodimo najsavremenija metabolička testiranja, koja predstavljaju zlatni standard.

Djevojka vozi biciklo tokom testiranja
Metaboličko testiranje

Metaboličko testiranje, kao što je PNOE, može pružiti vrijedan uvid u metaboličko zdravlje pojedinca, uključujući njihovu metaboličku fleksibilnost. PNOE je tehnologija koja mjeri razmjenu respiratornih plinova tokom analize udisaja uz dah, što može pomoći u identifikaciji faktora koji utječu na metaboličku fleksibilnost.


Pomoću PNOE možete mjeriti varijable poput potrošnje kisika, proizvodnje ugljičnog dioksida i omjera respiratorne izmjene (RER). Ova mjerenja omogućavaju preciznije razumijevanje metaboličke stope osobe u mirovanju, iskorišćenja supstrata (ugljikohidrati naspram masti) i potrošnje energije. Procjenom važnih i relevantnih metaboličkih parametara i praćenjem promjena tokom vremena (retestiranja), PNOE može pomoći u određivanju metaboličke fleksibilnosti pojedinca i pruža vrijedne informacije o tome koliko efikasno tijelo prelazi između izvora goriva i pomaže u identifikaciji bilo kakvih oštećenja ili neravnoteže.


Koristeći ove podatke, mi dajemo personalizirane preporuke za poboljšanje metaboličke fleksibilnosti. Ove preporuke mogu uključivati ​​specifične prilagodbe ishrane (uz savjete nutricioniste), intervencije vježbanja (uz kontinuirano praćenje rada kardiovaskularnog sistema tokom treninga i kontinuiranog praćenja glukoze prije, tokom i nakon treninga) i modifikacije načina života prilagođene potrebama pojedinca. Redovnim retestiranjam pratimo napredak i izvršavamo potrebne korekcije i prilagodbe smjernica, preporuka i instrukcija, kako bi se dodatno optimizirala metabolička fleksibilnost, smanjili rizici i unaprijedilo zdravlje.


Šta uraditi ako imate inzulinsku rezistenciju ili dijabetes tip 2?


Ukoliko vam je rečeno da imate metabolički sindrom, ili ste već razvili inzulinsku rezistenciju ili imate dijabetes tip 2 ili neki od simptoma, jedna od navažnijih stvari koju za sebe možete i trebate uraditi je da se podvrgnete metaboličkom testiranju. Na osnovu ovog testiranja, biće moguće utvrditi koji podsistemi u vašem tijelu (respiratorni, kardiovaskularni, ćelijski) mogu i trebaju da se unaprijede kako bi vaša metabolička fleksibilnost bila unaprjeđena. Uz bolju metaboličku fleksibilnost, i bolje razumijevanje vašeg tijela, biće mnogo lakše upravljati nivoom šećera u krvi, efikasnošću u sagorijevanju masti, držati kilažu pod kontrolom, i ostvariti brojne druge benefite za svoje zdravlje.


Ako trebate dodatne informacije ili želite zakazati termin za testiranje, možete to uraditi slanjem poruke putem naših društvenih mreža (@team_pfhsc).


184 views0 comments

Comments


Logo bez strelice.png
bottom of page