top of page
  • Writer's picturePFHSC

10 rezultata koji učvršćuju motivaciju za trening

Updated: Dec 27, 2019


Ako ćemo iskreno, niko ne počinje da trenira “onako”, bez barem jednog, posebnog, primarnog razloga. Neko želi samo da se riješi nekoliko “bezobraznih” i bespotrebnih kilograma, koji su se skupili baš tamo gdje ih najmanje trebamo (na bedrima i na struku). Neko želi da zadrži vitalnost, a neko da se riješi bolova i da ponovo može da obavlja aktivnosti koje voli (šetnja, planinarenje, joggiranje, igranje sa djecom). Dakle, svi počinjemo trenirati sa nekim ciljem/razlogom, jer ulaganje napora (a vođenje računa o tome šta jedem, koliko vode pijem, kada idem na trening, šta radim na treningu… uh… baš zna biti naporno), ima smisla samo onda kada daje određene rezultate. Istovremeno, ako relativno brzo ne ostvarimo baš taj, zamišljeni primarni rezultat – skloni smo odustati od treninga i prepustiti se svakodnevici, koja nije dobra za naše zdravlje i sve nas više udaljava od našeg primarnog cilja.


Adnan Maljević, Mr. sci.

Zato, inspirisani pisanjem dr Caleb Burgesa, donosimo, ni manje ni više, nego 10 sjajnih rezultata, koje trebamo imati u vidu na putu do ostvarenja primarnog cilja, a koje smo često skloni zanemariti.


Rezultat #1 – Možete biti aktivni duže nego inače

Nekada ste mogli šetati ili trčati samo 15 ili 20 minuta. Međutim, otkako ste krenuli sa svojom trening rutinom, dužina trajanja aktivnosti je produžena na 30, 45 ili 60 minuta. Pa, to je sjajan rezultat, jer dugotrajnija fizička aktivnost lakše dovodi do ostvarenja primarnog cilja.


Rezultat #2 – Aktivnosti u koje se uključujete sada mogu biti intenzivnije

Prethodnih mjeseci, kada ste tek počinjali sa treningom, mogli ste se uključivati samo u aktivnosti manjeg intenziteta, kao npr. šetanje u gradskom parku, ili uz obalu rijeke. Sada, već nakon 10-tak treninga, osjećate da šetate brže, već razmišljate o nekoj šetnji u planini, itd. Ili, trening, koji ste ranije mogli uraditi za sat vremena, sada možete uraditi za 45 minuta. To je dobar znak, jer intenzivniji trening brže dovodi do primarnog cilja.Rezultat #3 – Ukupna količina aktivnosti u toku sedmice je povećana

U pravilu, ranije ste, u toku sedmice, bili u mogućnosti vježbati jednom ili dva puta. Sada osjećate da vam je to malo, imate potrebu i za trećim treningom. Fenomenalno, jer pored dužine trajanja treninga (rezultat #1) i intenziteta treninga (rezultat #2), kontinuitet treninga je treći važan faktor za brže ostvarenje primarnog cilja.


Rezultat #4 – Između intenzivnih aktivnosti vam je potrebno manje odmora

Osjećate da, u danima kada trenirate, između pojedinih aktivnosti (npr. između dvije vježbe, ili između dvije pretrčane dionice u toku jednog treninga), trebate manje odmora. To je uvijek dobar znak, jer sugeriše da vaše tijelo pozitivno reaguje na trening, prilagođava se, i lakše podnosi napore. To znači da se vaše srce bolje osjeća, kao i vaša pluća. Odlično! Nastavite sa treningom!


Rezultat #5 – Unaprijedili ste svoju mobilnost

Ona jutra, kada ste po izlasku iz kreveta trebali 15 minuta da se “otkočite” i pokrenete, su davno prošlo vrijeme. Ustajete odmorniji, i osjećate da ste odmah spremni za aktivnost. To znači da je vaša mobilnost značajno unaprijeđena, da ste pokretniji, mobilniji.


Rezultat #6 – Razumijete svoje tijelo bolje

Imate osjećaj da razumijete svoje tijelo bolje. Znate šta vam odgovara, a šta vam ne odgovara. Primjetili ste da ste počeli izbjegavati aktivnosti i pokrete, koji vam izazivaju nelagodu. Istovremeno, znate koje vam to vježbe najbolje odgovaraju, nakon kojih se najbolje osjećate.


Rezultat #7 – Imate više energije

Činjenica da ste sada mobilniji (rezultat #5), doprinosi da je vaše kretanje efikasnije i ekonomičnije. To nadalje znači da prilikom svakodnevnih aktivnosti trošite manje energije i manje se umarate, što vas čini spremnijim za intenzivnije aktivnosti (treninge), usmjerene na ostvarenje primarnog cilja.


Rezultat #8 – Uspostavili ste kontinuitet vježbanja

Iznenadili ste se, ali rezultati #1-#7 su doprinijeli da ste uspostavili kontinuitet u vježbanju. Ne prolazi niti jedna sedmica, a da vi niste imali barem dvije ili tri intenzivnije aktivnosti, u trajanju dužem od 45 minuta. To je znak da ste na pravom putu. Samo nastavite!Rezultat #9 – Uvjereni ste da ćete ostvariti svoj primarni cilj

Svi, gore navedeni rezultati doveli su do toga da kod vas raste uvjerenje da ćete, bez dileme, uspješno realizovati svoj primarni cilj.


Rezultat #10 – Osjećate se bolje, sretnije, zadovoljnije

Ok, ne tako davno, niste bili aktivni, ili barem niste bili dovoljno aktivni. Niste se osjećali dobro, niste izgledali kako biste voljeli da izgledate, i imali ste više bolova nego što želite priznati. Danas, nakon samo nekoliko mjeseci truda, osjećate brojne koristi povećane i kvalitetnije aktivnosti. Osjećate se mnogo bolje. Sretni ste jer konačno radite nešto i za sebe (a ne samo za druge, koji kao da imaju hipoteku na vaše slobodno vrijeme, zdravlje i sreću). Zadovoljni ste jer ste uvjereni da ste na pravom putu do ostvarenja svog primarnog cilja, koji je, u međuvremenu, poprimio sasvim nove dimenzije. Cilj više nije samo “obući predivnu haljinu, koju sam kupila prije pet godina”. Sada je cilj obući onaj super sexy kupaći kostim. Sve to utiče na vaše samopouzdanje, na graciozan hod, na osmijeh na licu, na vesele boje odjeće koje sada birate. Zaključak je jednostavan, rezultati treninga su višestruki.


I ne zaboravite, svi rezultati su vrijedni uloženog napora, jer efekat svih je isti: ljepota & zdravlje!

Ako vaši samostalno kreirani programi vježbanja ne daju rezultate ili ako želite ubrzati proces ostvarenja rezultata, nemojte se ustručavati da potražite pomoć stručnjaka. Pa i kada trebate novu frizuru – ne prepustite se sami sebi, nego odete kod najboljeg frizera u vašem okruženju (ili čak u drugom gradu). O tome kako ćete odabrati svog trenera (stručnjaka za trening koji vodi ka ljepoti i zdravlju), pisali smo ranije u ovom tekstu – Dobar/loš lični trener – 6 grešaka koje razlikuju šarlatana od stručnjaka?


Na kraju, ako imate dilema, ako imate pitanja, ako trebate savjet, kontaktirajte nas (kontakt podaci na dnu stranice).

Krećite se kvalitetno. Krećite se često
 

Objavljeno na portalu Ljepota i zdravlje

1,254 views0 comments

Comments


Logo bez strelice.png
bottom of page