top of page
  • Writer's picturePFHSC

5 razloga za obavezno testiranje

Updated: Dec 20, 2019


Ako ćemo iskreno, došli ste na trening jer želite biti bolja/bolji. S obzirom na da ne umijete sami – odlučili ste se za saradnju sa nekim ličnim trenerom. U našim ranijim tekstovima pisali smo o tome po čemu se razlikuju dobar lični trener i šarlatan i savjetovali vas da tražite trenera koji ne nagađa, nego provodi različite vrste procjene vašeg stanja. U slučaju da ste, čitajući taj tekst, sebi postavili pitanje zašto je testiranje toliko važno?


Evo nekoliko razloga…


Razlog #1 – Odakle krećete

Prije nego započnete bilo kakav režim treninga, koji je usmjeren na unapređenje vašeg trenutnog stanja, jako je važno da imate neke objektivne parametre o svom trenutnom stanju. Koliko imate kilograma, koji je vaš BMI (body mass indeks) su važni parametri, ali nemojte propustiti da provjerite da li su vaši kretni obrasci u redu, da li imate neke disfunkcije ili asimetrije u kretanju (FMS test), koje mogu uticati na odabir vježbi u trenažnom procesu. Ako ste u prilici, provjerite i na koji način vaše tijelo (prije svega srce i pluća), reaguje na opterećenje (ergospirometrijski test).


Razlog #2 – Izbjegnite samouništavanje (kako da se zaštitite)

Osim što ćete naučiti nešto o sebi, rezultati testiranja će pokazati da li, možda, postoje neke vježbe ili određene vrste ili intenziteti opterećenja, koje ne biste smjeli raditi/prakticirati. Drugim riječima, vaš trener će biti u poziciji da donese odluku o tome šta ne smije biti u vašem planu i programu treninga, jer bi vam moglo nanijeti više štete nego koristi. Na kraju, niste došli na trening da vas neko uništi!


Razlog #3 – Napravite pravi izbor vježbi/opterećenja (kako da napredujete)

Kad već zna u kakvom ste stanju, i šta ne smijete raditi, kvalitetan lični trener će, na osnovu rezultata testiranja, ali i ciljeva koje ste mu prezentirali, znati šta je to što bi trebalo biti u vašem programu treninga, ukoliko se postavljeni cilj želi ostvariti. Pri tome, vodiće računa da odabere najefikasnije metode rada, kako biste što prije ostvarili što bolje rezultate. Ukratko, dobićete svoj, individualiziran plan i program treninga.


Razlog #4 – Pratite svoj progres (trebate li nešto mijenjati)

Obzirom da ne reaguju svi isto na pojedine režime treninga i trenažne sadržaje, potrebno je povremeno raditi retestiranja. Osnovni zadatak retestiranja jeste da se provjeri da li plan i program treninga daju rezultate i vode ka ostvarenju postavljenih ciljeva. Svakako, činjenica da redovno trenirate će promijeniti hemiju u vašem organizmu, biće tu malo više adrenalina, malo više endorfina, raspoloženje će se popraviti. No, vas treba zanimati i da li tijelo kao cjelokupni sistem pozitivno reaguje na treninge. Retestiranje će vašem treneru omogućiti da zna treba li nešto, eventualno, mijenjati u vašem režimu treninga (i šta) ili ne.


Razlog #5 – Ostanite motivisani (kako da istrajete)

Osim što će ljudi oko vas primjetiti rezultate (čak i ako vam ne kažu da izgledate fenomenalno u toj lepršavoj haljini – znajte da to misle), testiranje i retestiranje će vam osigurati kontinuiranu potvrdu o vašem napretku i održati vas motiviranom.


Razlog #6 – …

Pa zar vam uz ovih pet razloga treba još jedan? Nađite kvalitetnog ličnog trenera, testirajte se, i uživajte u zdravom načinu treniranja. Ako imate dilema, ili pitanja, kontaktirajte nas i mi ćemo vam pomoći.

 

Tekst je objavljen i na portalu Ljepota i zdravlje

1,754 views0 comments

Comments


Logo bez strelice.png
bottom of page