top of page
  • Writer's picturePFHSC

Vrhunsko testiranje - jedini put do vrhunskog fudbala

Detaljno testiranje je osnov za najozbiljniji moguci pristup u radu sa fudbalerom. Bez obzira ko je vas trener za snagu i kondiciju, od izuzetne je vaznosti da ima informacije o kljucnim parametrima, na osnovu kojih je u mogucnosti definisati plan i program treninga usmjeren na unaprjedjenje sportskog performansa. U PFHSC trening centru mozete testirati sve ono sto se u savremenom pristupu opisuje kao piramida sportskog performansa, od temeljnih kretnih obrazaca (FMS) do fiziologije (PNOE i PowerBreath), preko snage (KINEO), brzine (Bower Timing System) i eksplozivnosti (OptoJump). Provodjenjem navedenih testiranja, iz procesa se iskljucuje "nagadjanje" i subjektivne ocjene (dobar je on, fali mu to, kad bi samo ovo popravio i slicno) i dobivaju se vrlo konkretni i precizni podaci o tome gdje su kvalitete, a gdje ogranicenja za razvoj i napredakigraca, kao i gdje su najveci rizici za ozbiljne povrede.

Agencije koje se bave razvojem, kupovinom i prodajom igraca rade upravo ova testiranja jer onda znaju:
  1. Da li da uzmu igraca ili ne

  2. Ako ga uzmu, za koji nivo takmicenja je trenutno

  3. Kakav mu je potencijal za razvoj.



Detaljnije o testiranjima i cijenama


Testiranje fukncionalnosti kretnih obrazaca (FMS) na osnovu kojeg znamo da li u kretnim obrascima postoje prepreke za razvoj motorickih sposobnosti kao sto su snaga, brzina, eksplozivnost, agilnost. Ovo je testiranje koje nam daje uvid u to sta momak NE SMIJE raditi na treningu, i sta MORA raditi na treningu, ukoliko uopste zelimo bilo kakav smislen i dugotrajan napredak napraviti u smislu iskoristavanja fudbalskih potencijala igraca.

Redovna cijena ovog testiranja je 150 KM


Testiranje eksplozivnosti (vertikalna skocnost) (Optojump), na osnovu kojeg dobijamo informacije o eksplozivnosti na jednoj (L i D) nozi, i na obje noge, kao i to da li je problem eksplozivnosti u nedostatku snage ili nedostatku koordinacije i/li motorne kontrole. Radi se 8 razlicitih testova.

Redovna cijena ovog testiranja je 150 KM


Testiranje brzine (Brower Timing System), na osnovu kojeg znamo koliko je igrac brz na prvih 10m, koliko na prvih 20m, te koliko je brz na letecih 10m.

Redovna cijena ovog testiranja je 100 KM


Izokineticko testiranje (Kineosystem), na osnovu kojeg dobivamo nekoliko jako vaznih informacija o mogucim rizicima za povredu koljena, koja je najpogubnija za fudbalere u kontekstu kriznih ligamenata i meniskusa, kao i prednje i zadnje loze. Za razliku od standardnih izokinetickih testiranja, koja se inace rade na fakultetima i institutima, mi radimo nekoliko uporednih testiranja, koja daju mnogo jasniju sliku o stanju igraca. To obuhvata

  1. Uporedno testiranje max snage kvadricepsa ( L vs D)

  2. Uporedno testiranje ecc/con snage kvadricepsa L

  3. Uporedno testiranje ecc/con snage kvadricepsa D

  4. Uporedno testiranje max snage zadnje loze ( L vs D)

  5. Uporedno testiranje ecc/con snage zadnje loze L

  6. Uporedno testiranje ecc/con snage zadnje loze D

Redovna cijena svakog od testiranja pojedinacno je 90 KM

Redovna ukupna cijena za svih 6 testiranja je 270 KM


Testiranje snage inspiratorne muskulature (PowerBreath), kojim dobijamo informaciju o sveukupnoj funkciji njegove inspiratorne muskulature (misici koji su zaduzeni za to da igrac prilikom udisaja u tijelo unosi dovoljne kolicine kisika, od cega zavisi rezultat treninga, performans na terenu i oporavak igraca).

Cijena ovog testiranja je 100 KM


Metabolicko testiranje (PNOE), je detaljna ergospirometrija, koja obuhvata tri testa: test u mirovanju (RMR), spirometriju, test pod opterecenjem (AMR, poznat i kao VO2max test). Na osnovu ovih testiranja dobijamo informacije o tome kako tokom 24 sata (ukljucujuci i trening u svim mogucim zonama opterecenja) funkcionisu kardiovaskularni, respiratorni i metabolicki sistem igraca. Ovdje utvrdjujemo gdje su limiteri za oporavak i napredak u performansu igraca.

U svim vrhunskim klubovima nezamislivo je trenirati igraca bez ovog testiranja.

Cijena testa u mirovanju (RMR) je 300 KM

Cijena testa pod opterecenjem (AMR) je 350 KM

Ukupna cijena ovog testiranja (AMR + RMR + spirometrija) je 550 KM


Konsultacije. Nakon zavrsenih testiranja (jednog ili vise), obavljamo konsultacije (60-120 minuta), tokom kojih se vrsi detaljna analiza rezultata testiranja, diskusija o svemu na cemu se mora raditi i daju preporuke za trening.

Cijena konsultacija je 100 KM za prvi sat, + 50 KM za svakih zapocetih 30 minuta,


NAPOMENA: Sve navedene testove nije moguce uraditi u jednom danu. Postoje testiranja koja se mogu i testiranja koja se ne mogu kombinovati u jednom terminu. Takodjer, postoje i mogucnosti da se neka testiranja rade u jutarnjem, a neka u popodnevnom terminu. U svakom slucaju, kompletiranje svih testova je moguce unutar 3 dana.


Ukoliko ste zainteresovani za testiranje, odvojite minut vremena i popunite obrazac sa osnovnim podacima igraca, nakon cega cemo vas kontaktirati kako bismo dogovorili termine za testiranje.







300 views0 comments
Logo bez strelice.png
bottom of page