PFHSC

Nov 9, 20218 min

Carski rez - problemi i rješenja za oporavak zdravlja žene

Updated: Jan 7, 2023

O rješenjima za probleme poslije carskog reza, možete pročitati na kraju ovog teksta. Međutim, ukoliko imate 3-4 minute vremena, u ovom tekstu pročitajte:

- ZAŠTO JE trenutni pristup oporavku žene nakon carskog reza NEPRIHVATLJIV?
- ŠTA SE to PRESJECA carskim rezom?
- Zašto se OSJEĆATE SLABO u predjelu stomaka?
- Koje OZBILJNE PROMJENE u vašem tijelu će da se dese?
- Kako da ZNAČAJNO UNAPRIJEDITE PROCES OPORAVKA nakon poroda, smanjite bolove i unaprijedite kvalitet života?
Više o dijastazi, komplikacijama i tretmanu, pročitajte ovdje.

Zašto je trenutni pristup oporavku žene NEPRIHVATLJIV?

Iz našeg ugla, jednostavno je fascinantno da, iako se radi o ozbiljnom operativnom zahvatu, koji podrazumijeva dubinsko presjecanje više slojeva tkiva, procesu oporavka žene se pristupa prilično površno. Ukratko, majke, u pravilu, poslije poroda majke dobiju samo osnovne upute:

  1. Prošetajte kad možete (što prije, to bolje), ali ne pretjerujte

  2. Pijte puno tečnosti, i koristite lijekove za bolove, po uputi ljekara

  3. Nemojte dizati ništa teško (ništa teže od vaše bebe)

  4. Izbjegavajte polne odnose

Nakon 6 sedmica, planira se redovni, sveobuhvatni pregled, a nakon 12 sedmica očekuje se povratak normalnim aktivnostima. Stručnim osobama (ljekarima) se, u pravilu, trebate javiti ukoliko: Ožiljak ne zarasta kako treba, crven je ili se gnoji; Ako preobilno krvarite; i/ili Ako imate prejake bolove.

NEVJEROVATNO JE - ovako definisane upute za oporavak nakon poroda, tokom kojeg je primjenjen Carski rez, ne razlikuju se značajno od uputa, koje biste dobili za neku malo ozbiljniju posjekotinu.

Iz našeg ugla, takav pristup oporavku žene je APSOLUTNO NEPRIHVATLJIV, jer postoje brojna istraživanja, koja dokazuju učestalije pojavljivanje većeg broja problema, kod žena, koje su rodile na carski rez, a zbog čega je njihovom oporavku potrebno posvetiti posebnu pažnju. Najčešći problemi su:

  1. bolovi u leđima (naročito u donjem dijelu leđa)

  2. problemi u funkcionisanju mišića karličnog dna

  3. inkontinencija

  4. narušen kvalitet intimnih odnosa

  5. narušen obrazac disanja (što se reflektuje na rad srca - aritmija, pritisak- i cjelokupnu fiziologiju u tijelu)

  6. drugi problemi u funkcionalnosti stabilne jezgre vašeg tijela (slabost u predjelu stomaka i leđa).

Dakle, naše majke godinama nisu u mogućnosti da normalno funkcionišu i uživaju u kvaliteti života, koju nedvojbeno zaslužuju. Nerijetko, čak i nekoliko godina nakon poroda, bolovi u vratu, ramenima i leđima su konstantni. Sjedanje i ustajanje predstavlja problem. Vožnja auta predstavlja problem. Intimni život je narušen, itd.

Ima li opravdanja za tako površan pristup u oporavku, i kako pomoći majkama, pročitajte u ovom tekstu. Sve što pročitate ovdje o carskom rezu, jednako se odnosi i na prirodni porod, koji za posljedicu ima dijastazu, ili druge operativne zahvate u predjelu abdomena (npr. slijepo crijevo), čak i ako se radi o laparoskopskim operativnim zahvatima (npr. žuč).


ŠTA SE TO PRESJECA CARSKIM REZOM?

Carski rez je OPERATIVNI ZAHVAT tokom kojeg se presjeca i razdvaja nekoliko slojeva tkiva, od površinskog sloja kože, do maternice, da bi porod bio uopšte bio moguć. Iako se pogrešno misli da prilikom carskog reza dolazi do presjecanja velikog broja mišića u predjelu trbuha, u velikom broju slučajeva, jedini mišić koji se MORA „sjeći“ jeste maternica. Kada su ostali mišići u pitanju (trbušni zid), oni se „razdvajaju“, tako što se presječe fascija – vezivno tkivo, koje povezuje sve mišiće u jednu jedinstvenu cjelinu. Dakle, funkcionalno razdvajamo mišićne cjeline, koje samo ukoliko su povezane, mogu da obavljaju složene radnje, kao što je kretanje ljudskog tijela.

Zamislite pojedinačne mišiće na prednjoj strani svoga tijela, kao skup povezanih vagona, koji čine jedan voz. U medicini se to danas zove "anatomski voz". Na čelu tog voza je "mašinovođa" (mozak), koji upravlja onim vagonima, koji su mu, prema senzorima u lokomotivi, "prikopčani" u kompoziciju. Ukoliko veza između nekih vagona bude presječena, mašinovođa gubi kontrolu nad tim "odsječenim" vagonima. U zavisnosti od toga koliko kvalitetno spojimo vagone i pokopčamo sve senzore, zavisiće i kontrola cijelog voza. Isto je i sa vašim tijelom. Pravljenjem reza dužine 10-20 cm na sredini vašeg tijela, presjeca se neuro-mišićna veza između strukutura koje su iznad i ispod samog reza.

ZAŠTO SE OSJEĆAM SLABO U PREDJELU STOMAKA?

Tokom trudnoće, u pravilu se čuvate i ne radite teške poslove, što znači da sve manje koristite mišiće u predjelu stomaka (NEAKTIVNI STE), čime oni postaju slabiji. Osim toga, kako trudnoća napreduje, mišići u tom dijelu tijela postaju sve „rastegnutiji“, kako bi maternica imala prostora, a rastegnuti mišići su manje jaki (GUBITE SNAGU). Na kraju, kroz sam operativni zahvat, svi slojevi koji su presječeni, moraju biti ušiveni/spojeni. Za vaš centralni nervni sistem, presjecanje i ušivanje tkiva predstavlja ozbiljnu TRAUMU, pa je potreban duži vremenski period da vaše tijelo zacijeli (ozdravi). Nadalje, carskim rezom se narušava direktna veza između mišića, koji čine stabilnu jezgru vašeg tijela, a koja obuhvata sklop mišića od dijafragme (primarnog mišića za disanje), pa sve do mišića karličnog dna, čime se narušava funkcionalna stabilnost u centralnom dijelu tijela (SLABOST U STOMAKU I LEĐIMA). Zbog toga, u konačnici, možemo da izgubimo mobilnost u kukovima i/ili u grudnom dijelu kičme, pa nam se JAVLJAJU BOLOVI u vratu, ramenima, ili leđima. Tako narušena funkcionalnosti tijela se reflektuje na svakodnevnicu, pa i najobičniji poslovi i zadaci predstavljaju problem i povezani su sa bolom, čak i nekoliko godina nakon operativnih zahvata ili poroda.


PROMJENE U TIJELU NAKON CARSKOG REZA?

Brojne su promjene, koje nastaju u tijelu nakon carskog reza, a koje direktno utiču na kvalitet života nakon poroda. Osvrnućemo se ovdje na one, sa kojima se mi susrećemo u svom radu, i koje direktno utiču na to da se krećete kvalitetno i bez bolova.

Pored različitih slojeva tkiva, carskim rezom se presjeku i određeni nervi, što znači da će protok informacija u tijelu (od mozga prema različitim dijelovima tijela i obrnuto) biti narušen. Laički rečeno, zbog presječenih nerava, vaš mozak nije u mogućnosti uspostaviti vezu između dijelova tijela koji su iznad i ispod ožiljka. Logično, što je ožiljak veći - problem u tijelu je potencijalno veći. Zbog toga, u određenom broju slučajeva, žene i po nekoliko godina nakon poroda nisu u mogućnosti kako treba da ustanu, jer osjećaju da nemaju snage u mišićima abdomena ("trbušnjacima”). Obzirom da je presječeno i ušiveno nekoliko različitih slojeva tkiva, kroz proces zarastanja, stvara se ožiljno tkivo, koje je rigidnije, manje pokretljivo/mobilno, i slabije inervirano, pa se nerijetko dešava da se gubi osjećaj na dodir ili da se poveća osjetljivost u tom dijelu tijela. Iako bi trebalo da se normalni osjećaj povrati nakon određenog vremena, nerijetko se dešava da žene više nikada ne dobiju puni i normalni osjećaj na dodir u tom dijelu tijela. Pri tome, potpuno se zanemaruje da ovdje ne govorimo samo o ožiljku na površini kože, nego o višeslojnom ožiljku ili više zasebnih ožiljaka, na različitim tkivima.

Od svih ožiljaka nakon carskog reza, najočigledniji ožiljak je onaj koji se vidi na površini kože, a koji, u zavisnosti od operativnog zahvata može da bude, vertikalan ili horizontalan, i do 20 cm dug. Pored toga što je taj ožiljak u estetskom smislu vidljiv i izražen, od velikog je značaja i to što on ima direktan utjecaj na proces oporavka žene u postporođajnom periodu i vraćanje normalnim aktivnostima. Očekuje se da se žena nakon 8 do 12 sedmica vrati normalnim svakodnevnim aktivnostima. Međutim, zbog svoje rigidnosti, tvrdoće, nefleksibilnosti, ovaj ožiljak nerijetko ograničava pokretljivost tijela, zbog čega saginjanje prema naprijed, ili podizanje ruku iznad glave, ili podizanje djeteta (ili drugog opterećenja) sa poda, može biti povezano sa poteškoćama, nelagodom i/ili bolovima. Drugim riječima, sjedanje, ustajanje, i bilo kakav rad počinju da predstavljaju problem u svakodnevnici i traju značajno duže od očekivanih 12 sedmica, a nekada i po nekoliko godina.

Uz sve navedeno, porod vrlo često, bez obzira da li je vršen na carski rez ili prirodnim putem, za posljedicu ima dijastazu. Dijastaza, kao stanje u kojem je došlo do vertikalnog odvajanja trbušnog zida po sredini, kao i carski rez, može da ima ozbiljne posljedice na ženu, kako funkcionalne, tako i estetske.

Više o dijastazi, komplikacijama i tretmanu, pročitajte ovdje.

RJEŠENJE - KAKO VAM MI MOŽEMO POMOĆI?

Obzirom da se naš tim sastoji od vrhunskih terapeuta i trenera sa dugogodišnjim iskustvom, koji su dnevno posvećeni vraćanju funkcionalnosti tijela velikom broju klijenata, možemo vam pomoći da, kroz različite metode, tehnike, te uz najsavremeniju tehnologiju, značajno unaprijedite svoj oporavak u postporođajnom periodu. Kroz konsultacije vam možemo pomoći u fazama kada se pripremate za porod, a nakon poroda vam možemo pomoći da se što prije vratite kvalitetnoj svakodnevnici, kakvu zaslužujete. Tokom ovog procesa, moguće je raditi u nekoliko faza:

FAZA I - estetika i funkcionalnost ožiljaka, prevencija celulita
FAZA II - aktivacija mišićnih struktura jezgre
FAZA III - uspostava funkcionalnosti cijelog tijela

Faza I - estetika i funkcionalnost ožiljaka, prevencija celulita

U ovoj fazi, uz upotrebu najsavremenije tehnologije, vršimo kvalitetne tretmane na ožiljcima i okolnim tkivima i time utičemo, kako na njihovo kvalitetnije i brže zarastanje, tako i na njihovu estetiku. Istovremeno, kombinacijom različitih tehnika, radimo na poboljšanju krvotoka u nogama, sa ciljem unaprjeđenja limfne drenaže, čime direktno utičemo na smanjenje pojave celulita. Ovo je faza, u kojoj niste izloženi nikakvim naporima, osim kretanju koje je nužno da biste došli na terapiju/tretman, i koja zbog toga može da počne čim se pokrenete.

Trajanje: 4-8 sedmica, 3-5 tretmana sedmično (minimalno 20 tretmana)

Cijena faze: zavisi od vrste i broja tretmana

Faza II - aktivacija mišićnih struktura jezgre

Nakon što ožiljci zacijele, i uz odobrenje vašeg ordinirajućeg ljekara za vježbanje, možemo vam pomoći da brzo i kvalitetno aktivirate i jačate mišiće u predjelu stomaka i karlice, kako biste u potpunosti povratili stabilnost u središtu vašeg tijela, a što će vam biti od velikog značaja za sve što vas očekuje tokom prvih mjeseci brige o vašoj bebi. Kombinacija tretmana na ožiljcima i aktivacije mišića može rezultirati i smanjenjem ili potpunim zatvaranjem dijastaze.

Trajanje: 4-8 sedmica, 2-4 tretmana sedmično (minimalno 12 tretmana)

Cijena faze: zavisi od vrste i broja tretmana

Faza III - uspostava funkcionalnosti cijelog tijela

Na kraju, nakon što smo se posvetili bržem zarastanju i ozdravljenju ožiljka (Faza I), te aktivirali mišiće zadužene za stabilnosti vaše jezgre (abdomen i povezane strukture) (Faza II), kroz najsavremeniji pristup funkcionalnom treningu, po čemu smo regionalno prepoznati, omogućićemo vam da povratite potpunu funkcionalnost vašeg tijela, kako biste se što prije, bez bolova, vratili redovnim svakodnevnim aktivnostima, poslu, ili sportu.

Trajanje 8-16 sedmica, 2-3 trening sesije sedmično (minimalno 24 treninga)

Cijena faze: zavisi od broja treninga

NAPOMENA – Nakon što vaš ljekar završi porod, započinje proces u kojem vam pomoć u procesu oporavka pružaju naši vrhunski fizioterapeuti i treneri. Svakodnevno se susrećemo sa klijenticama, koje su imale iskustvo carskog reza, i nakon poroda određene probleme, koji se mogu i vrlo kvalitetno se rješavaju strukturiranim programom oporavka i treninga. Ukoliko ste rodili na carski rez, ili ukoliko imate dijastazu kao posljedicu prirodnog poroda, sigurno vam možemo pomoći. Što se prije javite, imamo više mogućnosti da vam pomognemo.

Za dodatna pitanja - javite se putem naših instagram profila (@team_pfhsc ili @pain_free_fizio) - PFHSC fizioterapeuti i treneri vam stoje na raspolaganju.


 

Resources:

Predictive Risk Factors for First-Onset Lumbopelvic Pain in Postpartum Women: A Systematic Review. Christopher, Shefali PT, SCS; McCullough, Jeremy PT, CSCS; Snodgrass, Suzanne J. PhD, MMedSc (Physio); Cook, Chad PT, PhD. Journal of Women's Health Physical Therapy: July/September 2019 - Volume 43 - Issue 3 - p 127-135

doi: 10.1097/JWH.0000000000000133

Wasserman, Jennifer B. DPT, PhD; Abraham, Karen PT, PhD; Massery, Mary DPT, DSC; Chu, Jennifer PT, MS, WCS; Farrow, Alicia DPT; Marcoux, Beth C. DPT, PhD. Soft Tissue Mobilization Techniques Are Effective in Treating Chronic Pain Following Cesarean Section: A Multicenter Randomized Clinical Trial, Journal of Women's Health Physical Therapy: September/December 2018 - Volume 42 - Issue 3 - p 111-119

doi: 10.1097/JWH.0000000000000103

Stone, Jennifer DPT, OCS, PHC; Skibiski, Katie DPT, PHC; Hwang, Sarah MD; Barnes, Courtney MPH, MD, FACOG Physical Therapy in Addition to Standard of Care Improves Patient Satisfaction and Recovery Post-cesarean Section, Journal of Women's Health Physical Therapy: January/March 2021 - Volume 45 - Issue 1 - p 10-19

doi: 10.1097/JWH.0000000000000187

Chia, Y. Y., Lo, Y., Chen, Y. B., Liu, C. P., Huang, W. C., & Wen, C. H. (2016). Risk of Chronic Low Back Pain Among Parturients Who Undergo Cesarean Delivery With Neuraxial Anesthesia: A Nationwide Population-Based Retrospective Cohort Study. Medicine, 95(16), e3468. doi:10.1097/MD.0000000000003468

https://postpartumtrainer.com/

https://pronatalfitness.com/

C-section - Mayo Clinic

11600
0