top of page
  • Writer's picturePFHSC

Inzulinska rezistencija i dijabetes: simptomi i put ka rješenju problema

Updated: Oct 13, 2023


Metabolički poremećaji predstavljaju značajne zdravstvene rizike i izazove za osobe širom svijeta. Simptomi, koji se najčešće povezuju sa poremećajima kao što su pretilost, inzulinska rezistencija, dijabetes i metabolički sindrom, uključuju povećan apetit, dobivanje na kilaži, umor, pojačana žeđ i često mokrenje, potreškoće u mršanju, promjene na koži, itd. I dok uobičajeni pristup tretmanu karakterizira uporeba lijekova i uvođenje prilagodbi u ishrani, smatra se da je vježbanje, kao kritična komponenta tretmana nedovoljo iskorištena za upravljanje metaboličkim poremećajima. Redovna fizička aktivnost ne samo da pomaže u borbi protiv simptoma ovih poremećaja, već nudi i mnoštvo različitih prednosti za cjelokupno zdravlje. U ovom članku možete pročitati o važnosti vježbanja za pacijente s metaboličkim poremećajima, prednostima koje pruža i kako individualizirani pristup zasnovan na testiranju, uz kontinuirani monitoring glukoze, stvara osnovu za kvalitetan trening usmjeren na zdravlje.


1. Razumijevanje metaboličkih poremećaja


Metabolički poremećaji obično karakteriziraju izmijenjen metabolizam, što dovodi do problema s regulacijom glukoze (šećera u krvi), otpornosti na inzulin, poremećenog metabolizma masti i abnormalnog sastava tijela. Ovi poremećaji često su rezultat sjedilačkog načina života, loših prehrambenih navika, genetike ili njihove kombinacije. Međutim, važno je napomenuti da vježbanje može značajno utjecati na ove metaboličke disfunkcije i tako doprinijeti unaprjeđenju zdravlja.


2. Važnost vježbe za liječenje metaboličkih poremećaja


Naučno je verificirano da redovno vježbanje pruža niz prednosti koje mogu doprinijeti efikasnom upravljanju metaboličkim poremećajima. Među najznačajnije spadaju:


a. Upravljanje težinom: Vježbanje igra ključnu ulogu u upravljanju težinom, jer pomaže u sagorijevanju kalorija i promicanju gubitka masti. Povećanjem potrošnje energije i očuvanjem čiste mišićne mase, vježbanje podržava optimalni sastav tijela i kontrolu težine, što je ključno za pacijente s metaboličkim poremećajima, posebno gojaznošću.


b. Kontrola glukoze u krvi: Fizička aktivnost poboljšava osjetljivost na inzulin, čime se olakšava bolja kontrola nivoa glukoze u krvi. Osobe s dijabetesom ili inzulinskom rezistencijom obično imaju koristi od vježbanja, jer pomaže u smanjenju ovisnosti o lijekovima, snižava razinu HbA1c i poboljšava kontrolu glikemije. Zbog toga je tokom vježbanja važno vršiti kontinuirani monitoring glukoze u krvi.


c. Metabolizam masti: Redovna tjelovježba potiče razgradnju masti, što dovodi do poboljšanja profila lipida, uključujući smanjene razine LDL kolesterola i povećane razine HDL kolesterola. Poboljšanje metabolizma masti bitno je za pacijente s metaboličkim poremećajima, jer smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.


d. Regulacija krvnog pritiska: Visok krvni pritisak je često povezan sa metaboličkim poremećajima. Poznato je da indvidualizirani trening, posebno aerobne aktivnosti poput trčanja ili plivanja, snižavaju nivo krvnog pritiska i poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema.


e. Povećana efikasnost insulina: Vježbanje poboljšava sposobnost tijela da efikasno koristi inzulin, pomažući u upravljanju inzulinskom rezistencijom. Ovo smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i poboljšava ukupnu metaboličku funkciju organizma.


3. Individualizirani pristup i testiranje


Da biste izvukli maksimalnu korist od vježbanja, personalizirani i individualizirani pristup je ključan. Tu testiranje igra vitalnu ulogu u uspostavljanju režima treninga i ishrane, koji su prilagođeni trenutnom stanju i fiziološkim mogućnostima i potrebama osobe.


a. Medicinska procjena: Prije početka programa vežbanja, pacijenti sa metaboličkim poremećajima treba da prođu temeljne zdravstvene procjene, uključujući sveobuhvatnu medicinsku istoriju, fizičke preglede i laboratorijske testove. Ove procjene pomažu u identifikaciji specifične metaboličke disfunkcije, procjeni osnovne fizičke spremnosti i uspostavljanju sigurnih ciljeva vježbanja.


b. Testiranje: Analiza sastava tijela, procjene kardiorespiratorne kondicije i funkcionalnosti metabolizma u mirovanju i pod opterećenjem, kao i testiranje snage, pružaju osnovne informacije, na osnovu kojih se odlučuje u kojem smjeru bi modifikacije ishrane trebale ići, kao i koje su to osnovne komponente treninga, koje je potrebno uvesti. Navedena testiranja naglašavaju područja u kojima je potrebno ostvariti poboljšanja, osiguravajući da su intervencije vježbanja i ishrane na odgovarajući način prilagođene potrebama i ograničenjima pacijenta.


c. Analiza brzine metabolizma: Analiza brzine metabolizma pomaže u određivanju potrošnje energije pojedinca i broja kalorija koje su im potrebne dnevno, kao to kako navedene kalorije rasporediti kada su u pitanju makronutrijenti (ugljikohidrati, masti, proteini). Sve navedeno se razlikuje u danima kada osobe vježbaju, u odnosu na dane kada ne vježbaju. Razumijevanje ovih vrijednosti omogućava razvoj odgovarajućih planova vježbanja i ishrane kako bi se podržalo upravljanje težinom i ostvarila metabolička ravnoteža.


d. Individualizirani programi treninga: Naoružani znanjem stečenim testovima i procjenama, kvalifikovani zdravstveni radnici ili specijalisti za vježbanje mogu razviti personalizirane programe vježbanja posebno prilagođene svakom pacijentu. Ovi programi uzimaju u obzir faktore kao što su trenutni nivo kondicije, metabolički kapacitet i sva fizička ograničenja, osiguravajući sigurno i efikasno vježbanje.Kontinuirano praćenje glukoze tokom vježbanja je izuzetno važno za pacijente sa stanjima kao što su dijabetes ili hipoglikemija. Vježbanje može uticati na nivo šećera u krvi, a imajući praćenje u realnom vremenu pomaže pacijentima da efikasno upravljaju svojim nivoima glukoze i osiguraju da i tokom vježbanja, odnosno neposredno nakon treninga, ostanu unutar sigurnih granica. To im omogućava da prilagode intenzitet vježbanja ili naprave potrebne promjene u ishrani prije, tokom I nakon treninga kako bi izbjegli hiperglikemiju ili hipoglikemiju. Osim toga, kontinuirano praćenje glukoze pruža vrijedne podatke i uvide o tome kako vježbanje utiče na odgovor organizma na glukozu, što može pomoći u razvoju personaliziranih strategija vježbanja i upravljanja.

U tom smislu, od velikog je značaja korištenje uređaja za kontinuirano praćenje glukoze, koji u realnom vremenu daju informacije, na osnovu kojih je moguće korigovati intenzitet treninga i obezbijediti stabilan nivo šećera u krvi.


Zaključak


Vježbanje igra vitalnu ulogu u upravljanju metaboličkim poremećajima rješavanjem specifičnih metaboličkih disfunkcija i poboljšanjem zdravlja. Kroz kontrolu tjelesne težine, kontrolu glukoze u krvi, poboljšanje metabolizma masti, regulaciju krvnog pritiska i povećanu efikasnost inzulina, vježbanje nudi širok spektar prednosti za pacijente s metaboličkim poremećajima. Usvajanje individualiziranog pristupa zasnovanog na testiranju, uz kontinuiran monitoring glukoze pomoću savremenih uređaja, dodatno poboljšava učinkovitost programa vježbanja, omogućavajući prilagođene treninge koji odgovaraju mogućnostima, ograničenjima i ciljevima pacijenta. Uključujući redovno vježbanje u svoj život, osobe s metaboličkim poremećajima mogu značajno poboljšati svoje cjelokupno zdravlje i kvalitetu života.


Kontinuirani monitoring glukoze i simptomi inzulinske rezistencije i dijabetesa

160 views0 comments

Kommentare


Logo bez strelice.png
bottom of page