top of page
  • Writer's picturePFHSC

Metabolizam - Usporavanje metabolizma i zašto je važno brinuti se o tome?



Sigurno ste čuli za termin metabolizam. Iako većina ljudi ne zna šta to znači, metabolizam je često krivac za neuspješne pokušaje gubitka težine. U ovom blogu pročitajte:

  1. Šta je metabolizam

  2. Zašto je važno imati brz metabolizam

  3. Šta može uzrokovati njegovo usporavanje


Što je metabolizam?

Metabolizam obuhvaća sve biološke procese koji pretvaraju gorivo iz hranjivih tvari poput masti i ugljikohidrata u energiju koja je potrebna našem tijelu da preživi. Tu energiju nazivamo kalorijama. Jednostavno rečeno, to je proces kojim sagorijevamo kalorije. To je najvažniji biološki proces jer osigurava kontinuiranu opskrbu energijom potrebnom za obavljanje tjelesnih pokreta (sjedenje, stojanje, hodanje, trčanje, trening) i svih funkcija koje vas održavaju živima, poput disanja, cirkulacije krvi, rasta ćelija, obnavljanja mišića itd. Metabolizam se značajno razlikuje od osobe do osobe zbog starosne dobi, genetike, navika vježbanja, prehrambenih preferencija, lijekova itd.


Zašto je važno imati brz metabolizam?

Brz metabolizam znači da vaše tijelo sagorijeva više kalorija od prosječne osobe iste starosne dobi, težine, visine i spola. S druge strane, spor metabolizam znači da sagorijevate manje kalorija od onog što je očekivano. Budući da gubitak težine zahtijeva kalorijski deficit (stanje kada unosite manje kalorija nego što sagorijevate), brz metabolizam najbolja je zaštita protiv pretilosti. Međutim, osim što vas štiti od debljanja, brzmetabolizam povezan je s bržom obnovom ćelijskih i mišićnih tkiva, te drugim procesima ozdravljenja koji su ključni za oporavak nakon treninga. Stoga je visok metabolizam također važan za izbjegavanje ozljeda.


Šta može usporiti moj metabolizam?

Starenje, prehrana i trening najmoćniji su faktori, koji utiču na vaš metabolizam i mogu dovesti do njegovog usporavanja. Evo kako svaki od njih može utjecati na metabolizam.


Dob: Starenje će uzrokovati usporavanje metabolizma jer što smo stariji, teže je održavati mišićnu masu i manje izlučujemo hormone koji potiču metabolizam (npr. hormon rasta). Metabolički pad uzrokovan starenjem mnogo je manje izražen od onog koji mogu uzrokovati prehrana ili trening, i u većini slučajeva odgovoran je samo za manji dio debljanja osobe. Unatoč uzrokovanim promjenama, trening i vježbanje mogu pomoći u njegovu preokretanju i održavanju metabolizma na zdravim nivoima.


Prehrana: Prehrana je jedan od najmoćnijih faktora, koji utječu na metabolizam. Kada smanjite unos kalorija i uđete u kalorijski deficit (stanje u kojem sagorijevate više kalorija nego što jedete), vaše tijelo će smanjiti metaboličke aktivnosti na dva načina. Prvo, gubit će mišićnu masu. Taj proces se događa jer su mišići jedna od vaših glavnih energetskih rezervi, koja će se koristiti za pokrivanje kalorijskog manjka uzrokovanog ograničenjem hrane. Drugo, čini vašu preostalu mišićnu masu ekonomičnijom, što znači da će trošiti manje kalorija pri kretanju (npr. hodanje). To se postiže promjenom ravnoteže određenih hormona koji regulišuenergiju koju vaše ćelije sagorijevaju tokom kretanja. Oba procesa dio su mehanizma preživljavanja vašeg tijela i aktiviraju se kako bi sačuvali kalorije i pomogli vam nadoknaditi energetski deficit uzrokovan smanjenim unosom hrane. Međutim, oba se mogu izbjeći pravilnom dozom i vrstom vježbanja.


Trening: Trening može brzo i izraženo utjecati na vaš metabolizam. Iako može biti moćan alat za ubrzanjemetabolizma, pretjerano vježbanje može imati suprotan učinak. Najučinkovitiji tip vježbanja za ubrzanjemetabolizma je trening snage. Prvo, povećava mišićnu masu, što rezultira većim sagorijevanjem kalorija, jer više aktivnog tkiva zahtijeva više energije. Drugo, povećava energiju koju vaši mišići sagorijevaju, što znači da svaki kilogram mišićne mase počinje više trošiti zbog pozitivnog pomaka u ravnoteži hormona koji reguliraju potrošnju energije ćelija. Međutim, previše treninga pokazalo se da uzrokuje negativne promjene u ravnoteži hormona (npr. smanjenje izlučivanja hormona rasta), što usporava metaboličke procese. U tom slučaju, metabolički pad i smanjena sposobnost oporavka predstavljaju ozbiljnu opasnost od ozljeda.


Zaključak


Usporavanje metabolizma može predstavljati ozbiljnu prepreku u postizanju željenog tjelesnog izgleda i dugoročnom održavanju zdravlja. Stoga je jedna od najvažnijih stvari koju treba pratiti je li vam metabolizam usporen, te da li vaš trening i prehrana uzrokuju njegovo usporavanje. Mi u PFHSC, koristeći PNOE metabolički analizator, testiramo i dajemo analizu metabolizma kliničke kvalitete, pomažući vam da djelujete na vrijeme i izbjegnete zamke usporavanja metabolizma.


Ako sumnjate na usporen metabolizam, javite se na info@pro.fit.ba i zakažite termin za testiranje.

320 views0 comments

Recent Posts

See All
Logo bez strelice.png
bottom of page