top of page
Writer's pictureAlmir Maljevic

Kako ubrzati metabolizam: ključ ka metaboličkoj fleksibilnosti

Metabolizam uključuje sve hemijske procese koji se odvijaju u ćelijama vašeg tijela kako biste održali život. Ovi procesi omogućavaju tijelu da pretvori unos hrane i pića u energiju. Brži metabolizam efikasnije sagorijeva kalorije, što može pomoći u održavanju zdravlja i željene tjelesne težine. Međutim, ključ za dugoročno uspješno upravljanje metaboličkim zdravljem leži u postizanju metaboličke fleksibilnosti - sposobnosti tijela da se prebacuje između korišćenja ugljikohidrata i masti, kao izvora energije, u zavisnosti od potreba. U ovom tekstu donosimo kratki ključ ka metaboličkoj fleksibilnosti, odnosno odgovor na pitanje kako ubrzati metabolizam.

Kako ubrzati metabolizam:

1. Vježbanje sa opterećenjem

Trening snage može povećati vašu mišićnu masu. Mišićno tkivo koristi više kalorija čak i u mirovanju, što može pomoći ubrzati bazalni metabolizam, odnosno ukupni broj kalorija koje vaše tijelo sagorijeva tokom 24 sata. Razvoj mišića također poboljšava sposobnost tijela da sagorijeva različite vrste goriva, doprinoseći povećanju metaboličke fleksibilnosti. Kada je u pitanju trening snage, odnosno trening koji je usmjeren na povećanje kvalitetne mišićne mase, treba voditi računa da svaki program za poboljšanje metabolizma treba pažljivo prilagoditi fizičkom stanju i ciljevima svakog pojedinca. To se u PFHSC trening centru postiže realizacijom testiranja funkcionalnosti kretnih obrazaca, na osnovu koje se vrši individualizacija programa treninga. Jer, ne zaboravite, nije svaka vježba za svakoga. Nije svaka vježba koju vidite na internetu dobra za vas.



Kako ubrzati metabolizam
Kako ubrzati metabolizam

2. Intervalni treninzi

Naučno je dokazano da intervalni treninzi visokog intenziteta (poznatiji kao HIIT) mogu drastično povećati metaboličku stopu, čak i nakon završetka vježbanja. Kroz varijacije u visokom i niskom intenzitetu (npr. kombinacijom intervala u zoni 4, sa pauzama u zoni 1), HIIT pomaže organizmu da se efikasno prilagođava različitim energetskim zahtjevima, pojačavajući metaboličku fleksibilnost. Naravno, plan i program treninga bi trebao uzeti u obzir trenutnu kondiciju i mogućnosti osobe (što se u PFHSC utvrđuje metaboličkim testiranjima, sa kliničkom preciznošću), kako bi se maksimalno iskoristili efekti vježbanja i ostvarili željeni ciljevi osobe, bez preopterećenja tijela. Vodite računa, stanje vašeg respiratornog, kardiovaskularnog i metaboličkog sistema određuje šta je to za vas "visoki intenzitet", a šta "niski intenzitet". Ne postoji trener koji to može odrediti "onako", od oka, na osnovu toga kako izgledate ili koliko se znojite ili koliko ste se zadihali.


Intenzitet treninga
Intezitet treninga

3. Unos proteina

Unos proteina zahtijeva više energije za probavu (efekat tremogeneze), što može povećati potrošnju kalorija. Pored toga, proteini pomažu u očuvanju i izgradnji mišićne mase, koja je ključna za održavanje visokog nivoa bazalnog metabolizma. Individualne prehrambene potrebe, poput količine i izvora proteina, moraju biti prilagođene specifičnim ciljevima i zdravstvenom stanju osobe. U tom smislu, od izuzetnog su značaja metabolička testiranja, kojima se utvrđuju dnevne potrebe za unos proteina, kako u danima kada vježbate, tako i u danima kada ne vježbate (jer potrebe variraju u zavisnosti od nivoa fizičke aktivnosti). I ne, nije dovoljno to što pojedete 2 jajeta ili što pojedete cezar salatu.

NAPOMENA: Važnost Individualizacije

Metabolizam nije univerzalan i različiti faktori poput genetike, uzrasta, pola, zdravstvenog stanja i nivoa aktivnosti utiču na brzinu kojom organizam koristi energiju. Individualizirani programi ishrane i vježbanja, prilagođeni specifičnim potrebama svake osobe, ključni su za dostizanje i održavanje optimalnog metabolizma. Prilagođavanjem strategija, možete postići unaprjeđenje u zdravlju i uspostaviti kontinuiranu metaboličku fleksibilnost.

Ukoliko želite provjeriti svoju metaboličku fleksibilnost, utvrditi svoje dnevne kalorijske potrebe (što je osnov za korekciju tjelesne težine), svoje specifične potrebe za proteinima, ili utvrditi koji vam intenzitet treninga najbolje odgovara za sagorijevanje masti, javite se na info@pro-fit.ba ili @team_pfhsc i zakažite termin za testiranje.


100 views0 comments

Comments


Logo bez strelice.png
bottom of page