top of page
  • Writer's picturePFHSC

Povišene masnoće: inzulinska rezistencija, dijabetes, infarkt i moždani udar

Povišene masnoće - inzulinska rezistencija i dijabetes: kako su povezani?

Ako vam je nivo lipida povišen izvan normalnih granica, važno je da to shvatite ozbiljno. Povišeni nivoi lipida, kao što su visoki holesterol i trigliceridi, mogu povećati rizik od razvoja različitih zdravstvenih problema, uključujući:

1. Bolesti srca: Visoki nivoi holesterola i triglicerida povezani su sa povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti. Oni mogu doprinijeti stvaranju plaka u arterijama, sužavajući ih i smanjujući protok krvi u srcu.

2. Moždani udar: Formiranje plaka i sužene arterije također mogu povećati rizik od krvnih ugrušaka, koji mogu dovesti do moždanog udara.

3. Visok krvni pritisak: Povišeni nivoi lipida mogu doprineti visokom krvnom pritisku, koji je glavni faktor rizika za srčana oboljenja i moždani udar.

4. Pankreatitis: Ako su nivoi triglicerida izuzetno visoki, to može povećati rizik od razvoja pankreatitisa, što je upala pankreasa.

5. Metabolički sindrom: Povišeni nivoi lipida često su povezani sa drugim faktorima rizika kao što su gojaznost, visok krvni pritisak i visok šećer u krvi, koji zajedno doprinose metaboličkom sindromu.

6. Inzulinska rezistencija i dijabetes: Inzulinska rezistencija nastaje kada ćelije u tijelu postanu manje osjetljive na hormon inzulin, koji je odgovoran za regulaciju nivoa šećera u krvi. Inzulinska rezistencija uzrokuje da pankreas proizvodi više inzulina za kompenzaciju, što dovodi do viših nivoa inzulina u krvi. Ovi povišeni nivoi insulina mogu potaknuti proizvodnju triglicerida, vrste lipida, u jetri. Ovo može doprinijeti nezdravom profilu lipida, uključujući povećane nivoe triglicerida i niske razine HDL (dobrog) kolesterola. Ako se ne liječi na odgovarajući način, ono što je započelo kao inzulinska rezistencija može na kraju postati dijabetes tipa 2.


Kako vježbanjem poboljšati situaciju (liječenje)?


Redovno vježbanje može vam pomoći da poboljšate profil lipida. Bavljenje fizičkom aktivnošću može povećati nivo holesterola lipoproteina visoke gustine (HDL), poznatog i kao "dobar" holesterol, dok istovremeno smanjuje nivoe holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), ili "lošeg" holesterola, i triglicerida. Osim toga, vježba može pomoći u kontroli težine, što može dodatno doprinijeti poboljšanju nivoa lipida.

Od izuzetne je važnosti da se, prije nego krenete sa vježbanjem, konsultujete sa kvalifikovanim i iskusnim trenerima kako biste kreirali personalizovani plan vežbanja na osnovu vašeg trenutnog nivoa kondicije, zdravlja i bilo kakvih specifičnih razmatranja ili ograničenja koja možda imate. U suprotnom, značajno povećavate rizik od povrede.

Što se tiče režima vježbanja, preporučuje se kombinacija aerobnih vježbi i treninga snage. Aerobne vježbe, poput brzog hodanja, trčanja, vožnje bicikla, plivanja i plesa, pomažu u povećanju broja otkucaja srca i poboljšanju kardiovaskularne kondicije. Za najbolje rezultate, vaš režim aerobnog vježbanja mora biti individualiziran i prilagođen vašoj osobnoj biologiji. U PFHSC individualizaciju radimo provođenjem metaboličkog testiranja i davanjem personaliziranih smjernica koje se odnose na ishranu i trening. Vaš aerobni trening bi trebao biti raspoređen na nekoliko dana u sedmici.

Vježbe treninga snage mogu pomoći u izgradnji mišićne mase i unaprjeđenju funkcionalnosti metabolizma. Uključite vježbe sa opterećenjem, koristeći slobodne tegove, sprave ili vježbe s tjelesnom težinom. Ciljajte na dvije ili više sesija sedmično, ciljajući na sve obrasce kretanja. I ovaj dio treninga potrebno je individualizirati i prilagoditi vašim trenutnim mogućnostima kako biste izbjegli ozljede. U PFHSC trening centru individualiziramo trening snage provođenjem niza testiranja, koja imaju za cilj da utvrde koje vježbe ne smijete raditi (jer vam nanose više štete nego što donose koristi), i koje vježbe biste trebali raditi kako bi se vasa situacija unaprijedila.


Kad da očekujem rezultate?


Vrijeme potrebno da se vaš lipidni profil počne mijenjati može varirati ovisno o različitim faktorima kao što su vaš trenutni nivo lipida, genetika, cjelokupno zdravlje, dosljednost vježbanju i drugi faktori načina života kao što je prehrana. Dok neki ljudi mogu vidjeti promjene u svom lipidnom profilu u roku od nekoliko sedmica, za druge može biti potrebno nekoliko mjeseci dosljedne vježbe da bi se primijetila značajna poboljšanja.

Važno je imati na umu da samo vježbanje možda neće biti dovoljno za potpunu regulaciju nivoa lipida, posebno ako drugi faktori poput prehrane i genetike utječu na vaš lipidni profil. Usvajanje zdravog načina života koji uključuje redovnu tjelovježbu, uravnoteženu ishranu sa niskim udjelom zasićenih i trans masti, održavanje zdrave težine, ne pušenje i upravljanje stresom može imati značajniji utjecaj na vaše razine lipida i cjelokupno kardiovaskularno zdravlje.

Upravljanje i kontrola nivoa lipida kroz promjene načina života (kao što su zdrava ishrana, redovna tjelovježba i izbjegavanje pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola) i, u nekim slučajevima, lijekovima, može pomoći u smanjenju rizika od ovih zdravstvenih problema. Važno je da razgovarate sa svojim ljekarom i kvalificiranim trenerima kako biste odredili najbolji način djelovanja za vašu specifičnu situaciju.




146 views0 comments

Recent Posts

See All
Logo bez strelice.png
bottom of page