top of page
  • Writer's picturePFHSC

5 ranih znakova skolioze kod djece?

Skolioza kod djece je tema zbog koje nas roditelji često kontaktiraju. U ovom kratkom tekstu, dajemo odgovore na neka od često postavljanih pitanja uključujući i to kako prepoznati prve znake skolioze kod djece.

Šta je to idiopatska adolescentna skolioza (AIS)?

Adolescentna idiopatska skolioza (AIS) je najčešći tip skolioze koji se javlja tokom adolescencije, obično između 10. i 18. godine. Skolioza je medicinsko stanje, koje karakteriše abnormalno bočno/lateralno zakrivljenje kičme. U slučaju AIS-a, ova zakrivljenost obično poprima "S" ili "C" oblik kada se gleda sprijeda ili pozadi. Može se pojaviti u grudnom, lumbalnom (slabinskom) ili u oba dijela kičmenog stuba. Termin "adolescent" u AIS-u odnosi se na starosnu grupu kada se ova vrsta skolioze najčešće dijagnostikuje. Često postaje primjetno tokom naleta rasta koji se javljaju tokom puberteta. Termin "idiopatski" znači da je uzrok skolioze nepoznat. Drugim riječima, ne postoji jedno osnovno stanje ili ozljeda koja se može odrediti kao uzrok. Smatra se kompleksnom interakcijom genetskih faktora, faktora okoline i neoptimalnog razvoja mišićno-koštanih struktura.

Ozbiljnost AIS-a može varirati, pri čemu su neki slučajevi blagi, a drugi teži. Blagi slučajevi zahtijevaju praćenje i kontinuiran rad na unaprjeđenju funkcionalnosti tijela, kao i ravnomjernom jačanju mišićno-koštanih struktura, dok umjereni do teški slučajevi mogu uključivati ​​tretmane poput učvršćivanja (korzet) ili, u rijetkim slučajevima, operaciju.

Koliko često se javlja skolioza kod djece?

Skolioza je relativno česta kod adolescenata. Procjenjuje se da oko 2-3% populacije adolescenata može imati određeni stepen skolioze. Težina skolioze može varirati, a samo mali postotak zahtijeva medicinsku intervenciju.

Djevojčice ili dječaci - ko je u većoj opasnosti?

Skolioza sa javlja kod oba pola. Ipak, Adolescentna idiopatska skolioza (AIS), kao najčešći oblik skolioze kod mladih, češće se javlja kod djevojčica nego kod dječaka. Često se navodi da je omjer oko 2:1 ili 3:1, što znači da na svake 2 ili 3 djevojčice sa skoliozom dolazi 1 dječak sa ovim stanjem.

Važno je napomenuti da većina slučajeva blaga i ne zahtijeva opsežno liječenje.

U tom smislu, od velike važnosti je na vrijeme prepoznati skoliozu u ranoj fazi. Rutinski skrining od strane zdravstvenih radnika, školske medicinske sestre ili pedijatra, pa čak i roditelja, može pomoći da se slučajevi rano identificiraju i da se prati njihov napredak.

Kako roditelji mogu provjeriti da li dijete ima znake skolioze?

Ovih 5 ranih znakova skolioze kod djece mogu biti od pomoći:

1. **Vizuelna inspekcija**: Pogledajte leđa vašeg djeteta dok stoji uspravno, a ruke mu prirodno vise sa strane. Obratite pažnju da li se jedno rame čini višim od drugog ili se jedan kuk čini istaknutijim. Primjetna asimetrija može biti znak skolioze.

2. **Zakrivljenost kičme**: Lagano prođite rukom duž kičme vašeg djeteta. U nekim slučajevima možete osjetiti ili vidjeti abnormalnu krivinu ili uvrtanje kičme, posebno kada se dijete savija naprijed.

3. **Odjeća**: Posmatrajte kako odjeća pristaje vašem djetetu. Ako je jedna strana rukava košulje ili nogavica konstantno kraća od druge, to bi moglo ukazivati ​​na posturalne promjene povezane s skoliozom.

4. **Simetrija grudnog koša**: Provjerite da li se grudni koš vašeg djeteta čini neujednačenim kada se gleda sprijeda ili straga. Skolioza ponekad može uzrokovati izbočenje rebara ili asimetriju.

5. **Bol ili nelagoda**: Pitajte svoje dijete da li osjeti bilo kakav bol, nelagodu ili umor, posebno u leđima ili ramenima.

Važno je napomenuti da su ova zapažanja preliminarna i nisu i ne mogu biti zamjena za profesionalnu dijagnozu. Ako primijetite bilo kakve zabrinjavajuće znakove ili imate porodičnu istoriju skolioze, preporučljivo je zakazati pregled kod ljekara. U narednom tekstu ćemo govoriti o razlozima zbog kojih je od izuzetne važnosti na vrijeme tretirati blage oblike adolescentske idiopatske skolioze.

Ukoliko smatrate da bismo vam mogli biti od pomoći, javite se putem emaila info@pro-fit.ba ili slanjem poruke na našim drustvenim mrežama (IG: @team_pfhsc ili @maljevic_adnan_kinez)

SAVJET ZA RODITELJE

Ukoliko kod vašeg djeteta primjetite zakrivljenje kičme, posumnjate na skoliozu ili neki drugi deformitet kičme, pored obaveznih pregleda i nadzora od strane ljekara specijaliste, posavjetujte se i sa stručnjacima za kretanje. Ukoliko to uradite u ranoj fazi (kada dijete ima 10, 11, 12 godina), mnogo je veća vjerovatnoća da ćete biti uspješniji u tretmanu svoga djeteta, a to je od višestrukog značaja za zdravlje i kvalitet života vašeg djeteta u budućnosti.
142 views0 comments

Comments


Logo bez strelice.png
bottom of page