top of page
  • Writer's picturePFHSC

5 negativnih efekata skolioze na zdravlje djeteta


Već smo rekli da veliki broj slučajeva skolioze ne zahtijeva opsežno liječenje ili hirurške intervencije. Međutim, blagi oblici skolioze, ukoliko se ne prate pomno i ne drže pod kontrolom kroz individualiziran pristup liječenja i vježbanja, mogu dovesti do određenog broja komplikacija u životu djeteta, koje se mogu odraziti i na zdravlje i kvalitet života. Evo 5 negativnih efekata skolioze na zdravlje djeteta, zbog kojih bi se roditelji trebali posvetiti rješavanju čak i blažih slučajeva skolioze:

1. Rizik od napredovanja

Skolioza se ponekad može pogoršati tokom vremena, posebno tokom perioda brzog rasta, kao što je adolescencija. Blagi slučajevi mogu postati teži ako se ne prate i ne tretiraju na odgovarajući način tokom perioda odrastanja.

2. Bol i nelagoda

Dok blaga skolioza u početku možda neće uzrokovati značajnu bol ili nelagodu, neka djeca mogu osjetiti nelagodu, neravnotežu mišića ili bol u leđima tokom odrastanja i kasnije u životu. Bol je, kao što znate, vrlo neugodan osjećaj, zbog kojeg će dijete, u namjeri da izbjegne bol, usvojiti neke kompenzacijske obrasce kretanja ili posture, zbog čega mogu nastati još veći bolovi ili drugi mišićno-koštani problemi (npr. problemi sa kukovima, koljenima, vratom, ramenima i slično).

3. Kozmetički problemi

Skolioza može dovesti do vidljive zakrivljenosti kičme, što može uzrokovati probleme sa samopoštovanjem i slikom tijela, posebno tokom adolescencije.

4. Funkcionalna ograničenja

U nekim slučajevima, netretirana skolioza može dovesti do funkcionalnih ograničenja, kao što je smanjena mobilnost i fleksibilnost ili poteškoće s određenim svakodnevnim aktivnostima i kretanjem.

5. Disanje i kardiovaskularno zdravlje

Ukoliko nije tretirana, blaga skolioza može napredovati i pretvoriti se u teži oblik skolioze, koji za posljedicu može imati i deformitet grudnog koša, u okviru kojeg se nalaze vitalni organi kao što su srce i pluća. Kompresija grudnog koša u takvom slučaju vodi do poteškoća sa disanjem, a to se direkno odražava na rad srca i kardiovaskularnog sistema, zbog čega zdravlje djeteta može biti narušeno, naročito ako je dijete uključeno u sportske aktivnosti, koje pod dodatno opterećenje stavljaju srće i pluća.

Šta trebaju uraditi roditelji

Zbog svega navedenog, nemojte da vas zavaraju rečenice tipa „nije to ništa, treba to pratiti“ ili „to je normalno, trebalo bi proći kad dijete odraste“. Roditelji zaista trebaju učiniti sve kako bi se čak i blagi oblici skolioze stavili pod kontrolu i smanjilo njeno napredovanje u ranoj fazi razvoja. Na taj način smanjujemo gore navedene, ali i druge negativne efekte skolioze na zdravlje djeteta, značajno smanjujemo potrebu za invazivnijim tretmanima kao što su učvršćivanje (korzet) ili operacija ako skolioza napreduje i omogućavamo djetetu optimalniji rast i razvoj i sretnije djetinjstvo.

Naravno, ovo je period tokom kojeg bi roditelji trebali blisko sarađivati ​​sa stručnim osobljem, uključujući ortopede, fizioterapeute, i trenere, kako bi odredili najprikladniji način djelovanja, prilagođen za jedinstvenu situaciju njihovog djeteta.

U narednom tekstu govorimo o tome koje komponente bi individualizirani program vježbanja mogao da ima, pa vam savjetujemo da pročitate i taj članak. Ukoliko trebate našu stručnu pomoć, slobodno nas kontaktirajte, kako bismo zjednički započeli stavljenje skolioze vašeg djeteta pod kontrolu. Hvala vam što pratite naš rad. Ukoliko cijenite da bi ove informacije mogle biti od koristi, podijelite ovu objavu kako bi je i drugi roditelji mogli čuti ili pročitati.69 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Logo bez strelice.png
bottom of page