top of page
  • Writer's picturePFHSC

Djeca i teretana - 3 savjeta za roditelje

Pretpostavljamo da ste pročitali naše prethodni tekst o ključnim komponentama fizičkog razvoja mladih, kao i tekst o efektima rane specijalizacije u sportu na zdravlje djece. Ako niste, preporučujemo da te tekstove pročitate, pa se vratite na ovaj tekst. Tek tada će ovi savjeti imati puni smisao.


Savjet 1 – Provjeri, pa povjeri

Kada vam se auto pokvari, provjeravate koji je servis najbolji, pa svoje auto tamo odvezete na pregled i eventualni popravak i održavanje. Kada vam se pokvari zub, tražite najboljeg zubara. Ako nešto, ne daj Bože, nije u redu sa srcem, tražite najboljeg internistu i kardiologa. Zašto? Pa, logično je – ako vi ili vaše auto (ili bilo koja druga zamjenjiva stvar) imate neki problem, stalo vam je da taj problem riješi neko ko je najbolji i, po mogućnosti, odmah. Sa druge strane, skloni smo djecu, kao nešto najvrijednije što imamo, povjeriti bilo kome da ih trenira. Ne zaboravite, za djecu nemamo rezervnih dijelova. A trening, kao jedan složen transformacioni proces, može pozitivno ili negativno utjecati na psiho-fizički razvoj djeteta. Vi, roditelji, ste ti, koji imate odgovornost da taj razvoj teče kako treba. Drugi u lancu odgovornosti je trener kojem ste dijete povjerili. Zato, provjerite kome povjeravate svoju djecu. To što je trener vaš dobar drug ili član familije, ili to što je trener bio vrhunski sportista, ili to što ima školu sporta, ili to što radi u nekom klubu kao trener – ne znači da ima potrebna znanja, neophodna da omogući optimalan razvoj vašeg djeteta. Čak ni to što je završio odgovarajući fakultet ili stekao razne certifikate, ne znači da ima potrebna znanja.

PROVJERITE, razgovarajte sa trenerom, postavite mu par pitanja o ključnim komponentama fizičkog razvoja mladih, kao i o efektima rane specijalizacije u sportu na zdravlje djece , PA TEK ONDA POVJERITE svoje dijete. Svi treneri imaju jednu divnu zajedničku karakteristiku: ni jedan trener nema loše namjere; svi žele da djeca budu zdrava i najbolja. Istovremeno, u jednoj se stvari razlikuju: nemaju svi isto znanje. Provjerite da li pored dobronamjernosti trener vašeg djeteta ima i potrebno znanje. Prevažno je.


Savjet 2 – Testiraj, ne nagađaj

Nije neka posebna pamet - unaprijediti se može samo ono što se može mjeriti. Ako ne znamo kakvi su temeljni kretni obrasci, onda ih ne možemo ni popravljati/korigovati. Ako ne znamo koliko je dijete brzo, ne znamo kako i da li ga možemo učiniti bržim. Ako ne znamo ... shvatili ste, da ne nabrajamo sada sve (o ključnim komponentama, koje treba mjeriti, smo pisali ranije). To, praktično znači: djecu koja treniraju nešto treba redovno testirati. Dva su razloga:

  1. da znamo gdje su nam slabosti, na kojima treba raditi, i

  2. da znamo da li trening, koji primjenjujemo, ima efekte na optimalan razvoj djeteta.

Zato, obavezno insistirajte na redovnom testiranju djece. Djeca se brzo i intenzivno razvijaju u djetinjstvu i adolescenciji, pa je testiranje potrebno raditi najmanje 2 puta, a po mogućnosti i 3 puta godišnje. Za više informacija o testiranju, pročitajte uskoro naš tekst „Testiraj – ne nagađaj“. Do tada, pročitajte o našim testiranjima ovdje.

Savjet 3 – Dijete je vaše, čuvajte ga

Ako ste pažljivo pročitali ovaj tekst (i ostale tekstove, na koje smo vas uputili), naučili ste nekoliko stvari:

  1. Da vaše DIJETE TREBA REDOVNU FIZIČKU AKTIVNOST, kako bi se optimalno razvijalo i bilo zdravo. Osigurajte da vaše dijete sudjeluje u fizičkim aktivnostima.

  2. Da razvoj pojedinih motoričkih sposobnosti IDE TAČNO ODREĐENIM REDOSLIJEDOM, koji se mora poštovati. Ako insistirate na razvijanju brzine, onda morate osigurati da dijete ima kvalitetne kretne obrasce, bez asimetrija i kompenzacija. U suprotnom, rizikujete da se dijete povrijedi. A onda će trener da objašnjava to što vaše dijete bole koljena odgovorima tipa „naglo je izrastao“, ili „promijenili smo podlogu“ (u slučaju bolova u leđima ili mišićima nogu) i slično. Osigurajte da se vaše dijete razvija optimalnom dinamikom, jer samo tako možete dugoročno sačuvati njegovo zdravlje.

  3. Da TERNING SNAGE MORA BITI SASTAVNI DIO trenažnog procesa, ukoliko želimo da dijete bude zdravo. Trenigom snage jačamo mišiće i kosti i utičemo na optimalno držanje prilikom ležanja, sjedenja, stojanja i kretanja. Također, treningom snage omogućavamo razvoj brzine, eksplozivnosti, agilnosti, i izdržljivosti. Šta god da vaše dijete radi, čime god da se bavi, osigurajte da vaše dijete ima kvalitetan trening snage. To je naročito važno danas, kada djeca provode veći dio dana sjedeći (doručak, vožnja do škole, u školi, ručak, zadaća, televizor, računar/mobitel, itd).

  4. S obzirom na specifičnost i individualnost u razvoju svakog djeteta, trening usmjeren na razvoj motoričkih sposobnosti vašeg djeteta MORA BITI INDIVIDUALIZIRAN, prilagođen vašem djetetu. Osigurajte da vaše dijete radi po individualiziranom programu, prilagođenom njegovim/njenim potrebama i biološkom statusu.

Na kraju, o djeci trebate brinuti najmanje onoliko koliko brinete o svom autu, ili nekoj drugoj, zamjenjivoj stvari, za koju lako možete naći rezervne dijelove.

Ako vam je potrebna pomoć, savjet, mišljenje javite se. Info o tome kako vam mi možemo pomoći imate ovdje.

2,854 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


Logo bez strelice.png
bottom of page